Het verleden van IJsclub Nova Zembla

Bestuursleden Leo van der Wiel en Pim van Essen in de Koek en Zopie

Schaatswedstrijden voor de Spaarndamse scholen

Het bestuur tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan

Het is bijna niet voor te stellen.
Meer dan 125 Jaar geleden, toen Nova Zembla werd opgericht waren er nog geen wereldoorlogen geweest, was Nederland nog een koloniale grootmacht en de winters waren af en toe nog streng. Van een klapschaats had nog niemand gehoord en kunstijsbanen bestonden nog in niemands fantasie.

Aan het einde van de koude winter in het jaar 1880 werd een aantal koppen bij elkaar gestoken en de ijsclub Nova Zembla werd opgericht. Er zijn geen levende getuigen meer van! Niemand kan nog zeggen wat precies de achterliggende gedachten geweest zijn, maar waarschijnlijk was de belangrijkste gedachte geld! Het waren middenstanders die het initiatief namen. IJs leverde geld op. Toen nog wel. IJs kwam gratis naar de club en met het schaatsplezier deed de middenstand goede zaken.

Nu, na meer dan 125 jaar, is het accent wat anders komen te liggen. Nu is het iets geworden wat we niet graag zouden willen missen ook al kost het ons wat geld. De ijsclub zorgt inmiddels voor het voortbestaan van een stukje oerhollandse cultuur. Steeds sterker krijgt die cultuur een sportief karakter. Nova Zembla heeft er voor gezorgd dat vele honderden kinderen de afgelopen jaren het schaatsen met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Als het maar enigszins mogelijk was, werden er wedstrijden voor jong en oud georganiseerd. Honderden vrijwilligers hebben dat door de jaren heen mogelijk gemaakt. Veel daarover is in het boekje IJsclub Nova Zembla 125 jaar te lezen.

De ijsclub zit dan ook diep geworteld in iedereen die Spaarndam een goed hart toedraagt. De club is altijd een instelling geweest die gezorgd heeft voor een onderlinge band in het Spaarndamse sociale leven. Maar ook buiten Spaarndam is de club een begrip. Niet voor niets zijn er velen van buiten het dorp die zich tot de club aangetrokken voelen. Op eigen benen heeft de club zich al die jaren staande gehouden en het einde is voorlopig nog niet in zicht.

Schaatsen als het even kan en dat in een warme ongedwongen sfeer.

Nog vele jaren!

Lees over het verleden van Nova Zembla:

Logo Koninklijke Erepenning

IJsclub Nova Zembla onderscheiden met de Koninklijke Erepenning